Druhy pojmov

Mononenasýtené mastné kyseliny iný názov: Omega-9

skratka: MUFA , druh pojmu: Živiny

- sú charakterizované jednou dvojitou väzbou medzi uhlíkmi, ktorá začína na deviatom uhlíku od metylového konca mastnej kyseliny
- majú významné pozitívne účinky pre srdcovo-cievny systém,

Niektoré dôležité potravinové zdroje:
Repka olejná, Repkový olej, Oliva, Olivový olej, Vlašský orech, Olej z vlašských orechov, Slnečnica, Slnečnicoý olej, Avokádo



Tieto mastné kyseliny sú neesenciálna, t.j. organizmus si ich dokáže vytvárať sám.
Napriek tomu sa doporučuje, aby potraviny s ich obsahom boli súčasťou výživy.
Napr. na plné pokrytie dennej potreby omega 9 stačí 1,5 polievkovej lyžičky repkového oleja.

Omega 9 je kľúčovým faktorom pre prevenciu srdcovo-cievnych chorôb.

Skratka MUFA je odvodená z angl.. Mono satUrated Fatty Acids,
prosím čakajte..