Druhy pojmov

Dvojnásobne nenasýtené mastné kyseliny iný názov: Omega-6

druh pojmu: Živiny

- sú charakterizované dvomi dvojitými väzbami medzi uhlíkmi, dvojité väzby sú na šiestom uhlíku od metylového konca mastnej kyseliny
- tuky Omega 6 majú viaceré pozitívne účinky pre ľudský organizmus, najmä v oblasti prevencie ako aj pri regenerácii srdcovo-cievneho systému
- na druhej strane nadbytok týchto tukov v strave vytvára reálne zdravotné riziká,

Niektoré dôležité potravinové zdroje:
Pšeničné klíčky, Sezam, Olivový olej, Vlašský orech, Kukurica, Margarín, Slnečnicové semiačka



Do skupiny nenasýtených mastných kyselín s dvomi dvojitými väzbami patria mastné kyseliny, ktoré sú neesenciálne
(organizmus ich dokáže vytvárať sám) ale aj jedna esenciálna nenasýtená - kyselina linolová.

Tuky omega 6 sú oproti omega 9 tekutejšie,avšak viac podliehajú oxidácii pri skladovaní aj tepelnej úprave.

Majú niekoľko významných účinkov pre naše zdravie, najmä v oblasti prevencie aj liečby srdcovo-cievnych ochorení.

Nadbytok tukov omega 6 vo výžive, ale najmä ich vyšší pomer v potravinách oproti omega 3, môže predstavovať
reálne zdravotné riziká, spočívajúce najmä v podpore zápalových procesov v tele.
prosím čakajte..