Druhy pojmov

Cholesterol iný názov: Cholesterín

druh pojmu: Živiny

- látka podobná tuku
- dôležitý stavebný prvok pre bunkové steny, pohlavné hormóny, kortizol, žlčovú kyselinu a iné
- jeho nadbytok v strave sa často spája s jednou najrozšírenejšou civilizačnou chorobou - aterosklerózou


Cholesterol je pre človeka životne dôležitý - vytvárajú sa z neho z neho mužské a ženské pohlavné hormóny, podieľa
sa na výstavbe bunkových membrán

Preto ho telo vytvára aj samé, cca do 1000 mg denne.
V prípade zdravého organizmu existuje spätná väzba, ktorá túto produkciu znižuje, ak sa cholesterolu nachádza v
strave viac.
Zvýšená hladina cholesterolu vzniká najmä v dôsledku poruchy metabolizmu tukov a jeho nadmerného príjmu v
potrave, hlavne v podobe živočíšnych tukov.

Oxidácia cholesterolu významne prispieva k jeho ukladaniu do ciev, zvyšuje sa riziko aterosklerózy.
Oxidáciu spôsobuje najmä nevhodné skladovanie a tepelná úprava tukov - vyprážanie, smaženie a pod.
Oxidácia tukov, resp. cholesterolu, podporuje vznik voľných radikálov, ktorých agresívnu povahu popisujeme na inom
mieste.

Zdravotné riziká sa zvyšujú väčšou hodnotou LDL cholesterolu a najmä zvýšením pomeru LDL cholesterolu ku HDL cholesterolu.

Rastlinné tuky majú jednak menej cholesterolu, ale prirodzene sa v nich vyskytujú antioxidanty, ktoré oxidácii tukov
bránia, predovšetkým vitamín E.

Preto je vhodné:
- znížiť stupeň vnútorného cholesterolu vlákninou
- vyhýbať sa oxidovaným tukom v potrave
- zvýšiť príjem prirodzených antioxidantov zo stravy

Hlavné zdroje oxidovaného cholesterolu:
- všetky druhy potravín, pripravované tepelnou úpravou s vyššou teplotou - fritovanie, pečenie, vyprážanie
- sušené plnotučné mlieko
- sušené vajcia
- akékoľvek pečivo z masla a mlieka
- parmezán a ostatné druhy roztierateľných syrov
- všetky druhy potravín s vysokým obsahom cholesterolu, ktoré sú dlhší čas na vzduchu
prosím čakajte..