Druhy pojmov

Glykogén

druh pojmu: Živiny

- polysacharid živočíšneho pôvodu, pomocou ktorého si organizmus vytvára zásobu energie v pečeni a vo svaloch


Glykogén je dôležitým substrátom (východiskovou látkou) pre udržanie potrebnej hladiny glukózy v krvi (krvného cukru).
Jeho tvorba sa uskutočňuje pri zvýšenej glykémii, napr. po jedle.
Premena glykogénu na glukózu nastáva v čase hladovania alebo stresových záťaží, napr. intenzívny pohyb, keď hladina krvného cukru poklesne..

Vzhľadom na to, že glukóza v organizme má preň kľúčový význam, je prísne kontrolovaná a riadená neurohumorálnym spôsobom.

Glykogénu sa najviac nachádza v pečeni a vo svaloch, menej v mozgu a v malej miere v ďalších orgánoch človeka.
Iba pečeň môže uvolniť glukózu z glykogénu do krvi, ostatné orgány nemajú potrebné enzýmy na tento proces.

Funkcia glykogénu v pečeni
Pri zvýšenom obsahu glukózy v krvi, v pečeni sa glukóza premieňa na glykogén.
V prípade poklesu glukózy v krvi (napr. spánok, kedy neprijímame potravu, hladovanie a podobne) sa z glykogén z pečene uvoľní a premení na glukózu, ktorá sa dostáva do krvi.
Pečeňový glykogén teda slúži na udržanie stálej hladiny krvnej glukózy.
Glukóza v krvi je jediným zdrojom energie pre mozgové bunky.

Funkcia glykogénu vo svaloch
Svalový glykogén tvorí približne 1% svalovej hmoty, ale vzhľadom k celkovej hmote svalov sa ho nachádza v tele viac ako pečeňového glykogénu.
Svalový glykogén sa nevyužíva na zvýšenie hladiny glukózy v krvi, ale prispieva k pokrytiu energetických potrieb svalovým bunkám.
Predstavuje pohotovostnú energiu pre svalovú prácu.
prosím čakajte..