Druhy pojmov

Oxidované tuky

druh pojmu: Živiny

- tuky, ktoré nadobúdajú negatívne vlastnosti pre zdravie človeka vplyvom ich oxidácie, najčajtejšie vzdušným kyslíkom a tepelným spracovaním


Oxidáciou tukov dochádza ku zmene chemických aj senzorických vlastností tukov.
Typickým prejavom pri bežnom používaní je napr. zožltnutie tuku.

Tuky sú náchylné na oxidáciu tým viac, čím sú viac obsahujú nenasýtených mastných kyselín.
To znamená, že napr. maslo alebo bravčová masť je menej náchylná na oxidáciu ako napr. tuky v slnečnici alebo v ľanových semenách.
Pri rastlinných tukov sa vpylvom odstránenia alebo narušenia šupky, resp. ochranného obalu semena, stráca vrstva, ktorá obsahuje antioxidanty (typicky vitamín E) ako aj tuky sa dostávajú bezprostredne do styku s faktormi, ktoré oxidáciu umožňujú.
V pozadí vyššej citlivosti nenasýtených mastných kyseln na oxidáciu sú práve ich nenasýtené chemické väzby.

Oxidácia tukov vzniká pôsobením viacerých faktorov - teplo, svetlo a iné ionizačné žiarenie.
Oxidované tuky predstavujú pre človeka reálne zdravotné riziko, ktoré súvisí najmä so vznikom aterosklerózy.
prosím čakajte..