Druhy pojmov

Kyselina listová iný názov: Folát, folacin, vitamín B9, vitamín M

druh pojmu: Živiny

- vo vode rozpustný vitamín skupiny B
- je potrebná pre syntézu nukleových kyselín, krvotvorbe, pre rast a vývoj plodu,

Niektoré dôležité potravinové zdroje:
Listová zelenina, Pomarančová šťava, Pečienka, Ľadvinky, Brokolica, Vlašský orech, Vaječný žĺtok, Mrkva, Melón červený, Avokádo, Fazuľa záhradná, Pivovarnícke kvasnice, Marhuľa, Artyčoky, Celozrné obilniny, Repa červená, Kapusta hlávková, Arašid, Chren



Kyselina listová patrí k dôležitým vitamínom, tvorí ju približne 40 látok.
Ako jedna z najaktívnejších foriem tohoto vitamínu je kyselina tetrahydrolistová.

Jej účasť na syntéze nukleových kyselín, DNA a RNA, umožňuje tomuto vitamínu vplývať na regeneráciu, obnovu a
rast buniek.
S tým súvisí aj jej účasť na krvotvorbe, ktorej sa zúčastňuje najmä v spolupráci s kobalamínom (vitamínom B12).

Kyselinu listovú si vie do určitej miery vytvárať ľudský organizmus sám v črevnom trakte za pomoci koliformných
baktérií.
Ukladá sa najmä v pečeni, jeho zásoby sú schopné pokryť požiadavky tela na 5ä-7 dní.
Z toho vyplýva, že je potrebné kyselinu listovú prijímať v strave v podstate každý deň.

Dlhodobé skladovanie a tepelná úprava jedál ničí kyselinu listovú až o 50%.
Takže napriek tomu, že kyselina listová je pomerne prítomná v živočíšnych aj rastlinných potravinách, jej nedostatok
sa môže vyskytovať relatívne dosť často.

K tomu prispieva aj názor viacerých odborníkov, že vstrebateľnosť kyseliny listovej sa pohybuje len okolo 50%.

Toxicita je málo pravdepodobná, prebytok kyseliny listovej sa efektívne vylučuje močom a žlčou, ojedinele sa môžu
veľmi vysoké dávky (5000 mcg a viac) prejaviť kožnými reakcia (vyrážky, svrbenie...)
prosím čakajte..