Druhy pojmov

Ovocie

druh pojmu: Potraviny

- jedlé plody a semená viacročných rastlín, najčastejšie drevín
- ovocie tvorí významnú časť výživy človeka, kvôli vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, sacharidov, vlákniny a ďalších látok
- príjem ovocia by mal tvoriť približne 1/4 dennej dávky potravín
- najvhodnejšie je surové ovocie, ktoré si zachováva prakticky všetky nutričné ako aj senzorické vlastnosti - vôňu, chuť, farbu...


Základné rozdelenie ovocia:
- jadrové (jablká, hrušky...)
- kôstkové ( čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne...)
- bobuľové (jahody, maliny, čučoriedky, brusnice...)
- citrusové a južné pomaranče, citróny, grapefruity, banány...)
- škrupinové (orechy - vlašské, lieskové, mandle, mak,...)

Ovocie je jedna zo základných, dôležitých súčastí zdravej výživy.
Konzumácia ovocia má pre človeka veľký význam pri prevencii pred chorobami ako aj pri regenerácii.

Najviac pozitívnych vlastností má ovocie v surovom stave.
prosím čakajte..