Druhy pojmov

Jablko

druh pojmu: Potraviny

- plod jablone domácej, rozšírený po celom svete v oblasti mierneho a subtropického pásma
- toto jadrové ovocie má výbornú kyslastú až sladkú chuť, jemnú vôňu
- jablko máj zaujímavé regeneračné účinky, potvrdené skúsenosťami generácií ľuďí ale v posledných desaťtročiach aj vedeckými výskamami
- najviac známy zdravotný účinok jabĺk je zlepšenie a prevencia zápchy


Domovom jabloní je pravdepodobne juhovýchodná Čína, odkiaľ sa jablone rozšírili po celom svete do mierneho a subtropického pásma.
Odhaduje sa, že existuje približne 20 tisíc sort jabĺk.
Jablko dorastá do veľkosti v priemere päť až osem centimetrov a veľkosti sto až stopäťdesiat gramov.
Má kyslastú až sladkú chuť, plody sa vyznačujú v závislosti od druhu, širokou paletou farieb - zelené, žlté, bledočervené, tmavočervené a ďalšie.

Na rozšírení a obľúbenosti jabĺk majú nemalú zásluhu aj ich pozitívne zdravotné účinky, ktoré sa dodnes využívajú v ľudovom liečiteľstve a v alternatívnej medicíne, ako súčasť diét jablko odporúča aj moderná medicína..
Jablko teda patrí medzi tie vzácne druhy ovocia, ktoré má veľmi dobre meno vo všetkych druhoch medicíny.

Podľa času zberu úrody rozoznávame letné, jesenné a zimné trvanlivé druhy.
Vegetačné obdobie jabĺk je máj až september.

Svoju obľúbenosť si jablko zaslúžilo vďaka osviežujúcej chuti, príjemnému vzhľadu, vôní ako aj obsahu cukrov.
Jablko je potravina, ktorá sa dá pripraviť viacerými úpravami - jablčné pyré, jablčná šťava, sušené jablká, restované, zavárané a ďalšie.


prosím čakajte..